Hårbottenproblem

Om du lider av problem med hårbotten är du inte ensam.. Det är en vanlig åkomma och drabbar de flesta vid något tillfälle i livet. Vissa av er lider däremot av en konstant dålig hårbotten.
Många hårbottenproblem kan leda till sämre tillväxt och håravfall, eftersom hårsäckarna blockeras av hårbottens tillstånd.
Vad kan hårbottenproblem bero på?
 
-Psoriasis, som ju är ett kroniskt tillstånd som ofta behöver läkares hjälp, men som även kan bli bättre med ett schampo som lindrar. Det är även bra att blötlägga hårbotten för att kunna ta loss eventuella skorpor.
Det sägs att Psoriasis kan bli sämre om du lider av infektion någonstans i kroppen, eller om du lider av stress.
Ett schampo som kan lindra är AVEDAS Invati som innehåller läkande gurkmeja och stimulerar tillväxten.
bild från aveda.com
 
-Mjäll kan vara feta eller torra. Beror på en svamp i hårbotten och behöver därför behandlas med specialschampon som tar död på svampen. Den torra mjällen yttrar sig i vita flingor, flagor, medan den feta mjällen är gulnande flagor som ger en oljig effekt i håret.
Mjäll kan vara smittsamt och du bör rengöra kammar och borstar när du behandlar. Använd mjällschampo i perioder när du har mjäll, men gör upphåll när du blivit av med det.
Ett schampo som fungerar bra är AVEDAS Scalp Benefits shampo
bild från aveda.com
 
Daily care treatment schampo från Joico motverkar mjäll och lindrar även psoriasis och seborré.
bild från joico.com
 
 
 Cutrins Bio + är en serie som har olika schampo för hårbottenproblem. 
 
American Crews Anti dandruff schampo är ett annat alternativ.
 
 
-Torr hårbotten ger ofta klåda och flagor. Ofta beror torr hårbotten på att man är överkänslig mot olika ingredienser i schampon, torrschampon eller hårsprayer, men kan även bero på att man är fuktkänslig, och håret sätts upp när det är fuktigt.
Det är bra att alltid torka hårbotten med fön för att undvika denna typ av problem. Ett schampo som visat sig vara effektivt är 
AVEDAS Invati (läkande och stimulerar tillväxt), se bild ovan
 
System 4 Climbazole schampo 
 
Revita schampo från DS labs (läkande och stimulerar tillväxt)
bild från dslaboratories.com
 
 
 
 
-Fet hårbotten kan oftast balanseras upp med ett schampo som minskar talgproduktion, tex AVEDAS Scalp Benefit schampo, eller Invati från AVEDA, se bilder ovan.
Om du lider av fet hårbotten är det viktigt att tvätta riktigt noga när du tvättar håret, så fettet inte ligger kvar. Tvätta 2-3 gånger.
Om du under en period undviker att tvätta håret så ofta, kan du på sikt minska fettproduktionen.
Det är alltid jobbigt i början, men värt att stå ut. Försök underhålla med torrschampo under tiden. Borsta gärna ut fettet i håret, så det inte ligger nere i hårbotten. 
 
 
 
 
#fethårbotten #hårbottenproblem #mjäll #torrhårbotten
0 kommentarer