Olaplex

Olaplex är magi!
Nu är det mesta möjligt, och det känns roligare att jobba med färg och blekning när man samtidigt kan förbättra hårets kondition, istället för det motsatta.
 
 
Det skrivs ju en del om olaplex, och de flesta har väl inte undgått att höra talas om det, och att det lagar hår.
Jag tänkte förklara på ett sätt som är lite lättare att förstå för er som inte är insatta i hår och kemi.
 
Håret består av olika bindningar/bryggor som är sammanlänkade. Ju fler bryggor som är sammanlänkade, desto starkare och friskare hår.
 
Den första bindningen är vätebindning, och den bryts så fort håret är blött, det är därför det går att forma om håret när det är blött och torkar i en ny form. När håret är torrt har vätebindningen kopplats samman igen.
 
Den andra bindningen är svavelbindning/svavelbrygga. 
Den bryts när håret utsätts för färg, blekning och permanent, men även när håret utsätts för värmestyling, borstning, solen och annat slitage.
Det som händer när svavelbryggorna bryts, är att hårets protein/keratin bryts ner, och håret blir svagt och skört.
Om svavelbryggorna lagas, stannar proteinet kvar i håret, och det blir starkare.
 
Med hjälp av molekylen i olaplex kan dessa bryggor lagas/sammanlänkas igen.
Både de bryggor som bryts vid den aktuella kemiska behandlingen, men även de som brutits tidigare. 
Olaplex blandas i sin mest koncentrerade, flytande form, i färg och blekning. Då lagar den de bryggor som skulle brutits vid behandlingen.
Creme-formen, no2, appliceras sedan för att sammanlänka ytterligare svavelbryggor.
Det finns även en liknade, no3 som du kan ha hemma, och fortsätta laga håret mellan dina salongsbesök, eftersom nya bryggor bryts varje gång ditt hår utsätts för nötning och värme.
Bild från olaplex.com Läs mer på olaplex.se
 
 
 
 
Tidigare har det endast varit möjligt att laga håret på ytan. Då har håret upplevts friskare, men fortfarande varit lika  svagt inuti.
Eftersom olaplex endast påverkar hårets insida, måste du fortfarande jobba med utsidan för att få ett hår som även upplevs blankt och mjukt. Detta gör du genom att alltid avsluta med en inpackning eller balsam, med mycket fukt.
 
Det finns även en tredje bindning/brygga: Peptidbindningen. Om den bryts har håret gått av, och det finns ingen hjälp att få. Dessa bindningar går av om håret utsätts för alldeles för starka kemiska behandligar, men även om håret utsätts för aggressiv värmestyling utan värmeskydd.  
 
Mitt recept för ett friskt och vackert hår:
Använd olaplex på salongen, och hemma, samt mycket fukt och värmeskydd.
 
För bästa resultat av din olaplexbehandling hemma, börja med ett djuprengörande schampo, applicera i handdukstorkat hår, borsta igenom med utredningsborste, eller kam, låt verka minst 10min men gärna längre, eller över natten. 
Tvätta med ett vårdande schampo, och avsluta med fukt, inpackning eller balsam.
 
 
Värt att tillägga är att olaplex är den enda produkten som lagar svavelbindningar, då den är patenterad till detta. Om du stöter på någon annan produkt som säger sig göra detsamma, är det inte sant. Troligtvis innehåller den produkten en hel del silikoner som lagar på låtsas.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#frisör #olaplex
0 kommentarer